En sort svane har ramt finansmarkederne

Aktiemarkederne verden har oplevet stærkt faldende kurser de seneste uger – primært på grund af corona-krisen, men også olieprisen har presset aktiekurserne i bund. Danske aktier har dog klaret sig bedre end gennemsnittet.

Markedsanalyse

Efter et utroligt flot investeringsår 2019, nåede de fleste globale aktiemarkeder et ’all time high’-niveau i midten af februar 2020.

På det tidspunkt var de første meldinger om corona-virussen nået ud i offentligheden, men man betragtede det stadig som et isoleret kinesisk fænomen. De indledende meldinger indikerede da også, at det var lykkedes at isolere sygdommen til det kinesiske fastland, og at risikoen for en global spredning var meget begrænset.

To måneder senere må vi konstatere, at corona-virussen er en såkaldt ’sort svane’ – en uforudset og stærkt negativ begivenhed, som får alvorlige følger for både menneskeliv og verdensøkonomi.

Den store smittefare har fået flere lande til at lukke grænserne, indføre stramme regler for borgernes bevægelsefrihed og begrænset virksomhedernes mulighed for at drive forretning. Nedlukningen af det globale samfund har nærmest øjeblikkeligt stoppet det økonomiske opsving og har fået de gobale aktiemarkeder til at skælve.

___

Ændring i aktiekurser fra 1. januar til 31. marts 2020

S&P 500 USA – Minus 20,0 procent

DAX Tyskland – Minus 25,0 procent

OMXC20 Danmark – Minus 10,2 procent

Blandt de hårdest ramte sektorer er luftfartsselskaber, restauranter og turistindustri. Da der er stor risiko for, at mange selskaber bliver insolvente som følge af nedlukningen, er bankaktierne også hårdt ramt.

Rescession vurderes nu som helt uundgåligt de fleste steder i verden.

Stabile danske aktier
Den helt eller delvise nedlukning af samfundet har påvirket de globale aktiemarkeder – endda meget negativt – men nogle aktiemarkeder har klaret sig bedre end andre. Det skyldes ikke mindst, at myndighederne i de forskellige lande har valgt meget forskellige strategier for at begrænse spredningen af virussen.

Danske aktier har indtil videre klaret sig bedre end aktierne i mange andre lande. Det kan tilskrives, at vi i Danmark var hurtige til at lukke vores grænser, forbyde større forsamlinger,og samt at der har været en unik politisk vilje til at understøtte det danske erhvervsliv.

Kursudvikling for danske aktier og globale aktier (indeks) – 1. januar til 31. marts 2020